De Geluksbrengers

Jonge vluchtelingen groeien op met dromen, net als iedereen. Alleen is het voor hen vaak moeilijker om die op de rails te krijgen. Hun dromen verschillen niet van die van Belgische jongeren maar de weg ernaar toe is bezaaid met hindernissen. Om deze hindernissen te overwinnen is veel doorzettingsvermogen een veerkracht nodig. Warme ontmoetingen kunnen jongeren aanzetten om de moed niet te verliezen. Daar zorgen in Vlaanderen heel veel mensen mee voor. Een leerkracht, een goeie vriend, een scoutsgroep, een voogd. Elke dag staan ze jonge vluchtelingen bij in het vervullen van hun dromen.

Met onze campagne ‘De Geluksbrengers’ zetten we daarom de verhalen van jonge vluchtelingen in de kijker, alsook de hartverwarmende ontmoetingen en inspanningen van Geluksbrengers; mensen die hen een warm hart toedragen. Samen slagen ze erin om kleine en grote dromen waar te maken.

Geluksbrengers zijn er in alle vormen en maten: sommigen zeggen simpelweg hallo, anderen zetten zich in als lokale vrijwilliger om de toekomstdromen van jonge vluchtelingen te helpen realiseren. Of je nu een vereniging, een burger, een gemeente of een organisatie bent, iedereen kan het klavertje mee verspreiden en duidelijk maken dat ook jij jonge vluchtelingen welkom heet.

Door het belichten van bestaande, hartverwarmende initiatieven willen we tonen dat een uitgestoken hand of een klein gebaar jongeren de kans kan bieden om te durven dromen.

Ontdek de dromen van jonge vluchtelingen

Ben je een jonge vluchteling met een droom?

Toon hoe je als jongere aan je levenspad timmert en welke mensen daar eventueel een rol in speelden. Zo kunnen we Vlaanderen overspoelen met dromen van jonge vluchtelingen. Laten we tonen dat jongeren niet stil staan en dat drempels hen niet tegenhouden om vooruit te durven kijken!

Zet jij je in voor jonge vluchtelingen in België?

Sta jij ook open voor jonge vluchtelingen en wil je bewondering tonen voor het doorzettingsvermogen dat ze aan de dag moeten leggen? Deel dan hun verhalen en toon Vlaanderen dat alle jongeren dromen. Of download het symbool van de Geluksbrengers en hang het op een zichtbare plaats. Met het klavertje toon je dat jij bereikbaar bent voor jonge vluchtelingen in Vlaanderen en dat iedereen recht heeft op geluk.

Door het belichten van hartverwarmende ontmoetingen en inspanningen van ‘De Geluksbrengers’ willen we tonen elke uitgestoken hand of een klein gebaar jongeren de kans kan bieden zich te ontwikkelen en opnieuw te durven dromen.

Zo kunnen we tonen hoeveel mensen elke dag mee het verschil maken en zorgen voor een warm en solidair Vlaanderen.

Laten we er samen voor zorgen dat de kaart van Vlaanderen groen kleurt van de klavertjes!

Ontdek de dromen van jonge vluchtelingen

Door verhalen van jonge vluchtelingen en Geluksbrengers te delen, willen we mensen inspireren om kleine inspanningen te leveren voor jongeren op de vlucht. Wil jij actief je steentje bijdragen aan een warme toekomst voor jonge vluchtelingen? Wil je zelf geluksbrenger worden?

Dan kan je hier je als vrijwilliger aanmelden. Wij brengen je in contact met een lokale organisatie die extra hulp kan gebruiken. Door beiden met elkaar in contact te brengen hopen we samen het netwerk voor jongeren op de vlucht te kunnen vergroten in de samenleving. Sommige soorten vrijwilligerswerk vragen doorgedreven inspanningen, andere vrijwilligersorganisaties vragen een sporadische helpende hand. Laat weten op welk niveau jij je kan/wil engageren en wij zoeken een organisatie die bij je beschikbaarheid past.

Want ook jonge vluchtelingen hebben dromen. En met jouw hulp kunnen we ze mee waarmaken. Want bij Vluchtelingenwerk vinden we dat elke jongere het verdient om te kunnen dromen!

Waar het begon

In juni 2020 lanceerden we samen met Tumult VZW een Cera het eerste deel van onze campagne ‘De Geluksbrengers’. 

De campagne kwam tot stand door de ideëen van de jongeren van project Ananas. Een project voor en door jongeren op de vlucht. Met dit project maakt men de switch van deze jongeren als stof van discussie naar jongeren als deel van de discussie. Jongeren met een vluchtverhaal worden in woord en beeld versterken en zélf aan het woord gelaten.

Tijdens de gesprekken tussen deze jongeren was er een onderwerp dat vaal terugkeerde: de kloof die ze voelen tussen zichzelf en de samenleving en het gevoel dat er een gebrek aan kennis is over hun leefwereld. Op basis van deze bedenkingen kwam ‘De Geluksbrengers’ tot stand. Door verhalen van jonge vluchtelingen te delen, hopen we dag na dag deze kloof te verkleinen.

Het klavertje vier met “hallo” werd zo in juni 2020 het symbool van onze campagne. Door het zichtbaar op te hangen bij je thuis of op je werk, toon je dat ook jij jonge vluchtelingen welkom heet. Met een simpele “hallo” kan je al een warme start bieden aan jonge nieuwkomers in België. Hun geluk begint vaak bij een vriendelijke begroeting bij het dagelijkse contact in de buurt of op straat.

Wat kan jij doen?

Ontdek alle manieren op deze pagina.

Doe mee

Blijf op de hoogte van de campagne

Bedankt

Je bent ingeschreven op mijn nieuwsbrief