Wali en Omar

Wali maakt zijn droom als ondernemingscoach waar

Wali Sediqi (24) komt uit Afghanistan. Wanneer hij 13 jaar oud is, komt hij als niet-begeleide minderjarige vluchteling aan in België. Intussen werkt hij als ondernemerscoach voor Starterslabo, een coöperatie die mensen begeleidt die hun ondernemingsdroom willen realiseren. Daarbij bieden ze ondersteuning door middel van coaching, training en aandacht voor persoonlijke groei. Binnen zijn project organiseert Wali ook businessdagen. Het is op één van die businessdagen dat  Wali Omar ontmoet. Een ontmoeting die het zaadje zal blijken van een waardevolle vriendschap.

Omar is businessmanager bij Liantis, , een HR-dienstverlener die ondernemers en werkgevers ondersteunt. Op een dag komen Omar en Wali elkaar tegen op het werk en  ze besluiten meteen samen thee te gaan drinken. Gezien ze beiden uit Afghanistan komen, was Omar heel benieuwd om Wali te ontmoeten. “Het is altijd leuk te ontdekken waar landgenoten personen met dezelfde roots mee bezig zijn, zeker als ze in dezelfde sector werken als ik”, vertelt Omar. Wali vertelt hem die dag over zijn vlucht van Afghanistan via Iran naar België. Dat hij als jonge knaap de oversteek helemaal alleen waagde, zorgt voor grote bewondering bij Omar.

Granaatappels importeren

Op het moment dat ze elkaar ontmoeten, is Wali eerder in zichzelf gekeerd. Hij ziet niet veel rolmodellen en heeft het gevoel dat hij alles alleen moet redden. Wanneer hij Omar leert kennen, doet dat hem enorm veel deugd. Wali had het gevoel dat God ervoor had gezorgd dat ze bij elkaar zijn gekomen. Al snel begint Wali zijn ondernemingsplannen uit de doeken te doen voor Omar. “Wali bleek een vat vol ideeën te zijn”, vertelt Omar daarover, “Op dat moment ondersteunde hij al dag in dag uit starters, maar hij kon ook niet wachten om zijn eigen onderneming te starten.”

Toen Wali enkele jaren geleden in de les bedrijfseconomie bij de leraar het idee uit de doeken deed om granaatappels te importeren, werd dat meteen uitgelachen in de klas. “Mensen die hier geboren en getogen zijn, zouden misschien denken dat bepaalde plannen niet zullen lukken, puur omdat ze dat deel van de markt niet kennen”, vertelt Omar. “Dat is echt Wali’s sterkte, hij kan zich goed inleven in bepaalde ondernemingsplannen en wil zowel mensen mét als zonder migratieachtergrond begeleiden bij hun eigen onderneming.”

Businessfoundry

Eigenlijk deed Omar voor Wali wat Wali dag in dag uit voor anderen doet. “Ik ga slapen met ideeën en ik word er mee wakker”, vertelt hij. “Maar het blijven vaak ballonnetjes in mijn hoofd. Omar heeft me geholpen deze ideeën een stuk concreter te maken.” Dankzij Omar heeft Wali intussen zijn eigen onderneming: ‘Businessfoundry’ kunnen oprichten. Met deze onderneming wil hij starters coachen en bedrijven oprichten. Intussen kunnen de beginnende ondernemers zelf focussen op hun activiteiten. Daarnaast treedt hij op als motiverende kynotespreker voor vluchtelingen, jongeren met een migratieachtergrond en Vlamingen die hun eigen onderneming uit de grond willen stampen.

“Omar is echt mijn mentor geweest”, vertelt Wali. “Hij heeft me gepushed waardoor ik deze stap heb durven zetten en daar ben ik nu ontzettend blij mee! Ik wil mensen niet enkel steunen in hun ondernemerschap, ik wil ook hun gedachtengoed veranderen, net zoals Omar bij mij heeft gedaan. Ik wil hen zeggen: “Jij kan dit!”, om hen zo te helpen hun businessdromen te vervullen!”