Noor en Mehdi

Noor & Mehdi - Fotografie door ©Shirin Rabi

Door corona oefent Mehdi online zijn Nederlands om transportmanager te kunnen worden.

Tien maand geleden kwam Mehdi vanuit Marokko aan in België. Na een voorbereidend traject Nederlands, schreef hij zich in aan de universiteit Antwerpen. Hij droomt ervan om transportmanager te worden, maar daarvoor moet hij goed Nederlands spreken. Ondanks corona, kan hij dankzij het project ‘babbelbuddy’s’ van Tumult, toch zijn Nederlands oefenen met Noor.
Mehdi ontdekte het project van Tumult toevallig via IN-Gent, een organisatie die nieuwkomers op weg helpt in Gent. Met Babbelbuddy’s wilde Tumult anderstalige nieuwkomers in België een manier bieden hun Nederlands te oefenen ondanks COVID-19. “Ik heb me daar aangemeld en ze hebben mij in contact gebracht met Noor. Sinds september zijn we zo babbelbuddy’s geworden en kan ik samen met Noor mijn Nederlands oefenen door met elkaar te chatten”, vertelt Mehdi.

Intussen is Mehdi 10 maanden in België. Toen hij hier net aankwam volgde hij een voorbereidend traject aan de Universiteit van Gent. Het was een intensieve cursus Nederlands die zes maanden duurde. Nadien schreef hij zich in aan de Thomas More Hogeschool in Antwerpen voor de opleiding ‘Transport en Logistiek’. “Het is mijn droom om ooit manager te worden van een transportbedrijf in Vlaanderen”, legt hij uit. “Frans is mijn tweede taal en die spreek ik vloeiend, maar toch denk ik dat het beter is om ook Nederlands te leren als ik mijn droom om manager te worden in vervulling wil doen gaan.”

Mehdi wil niet alleen Nederlands leren om een zijn droomjob te kunnen uitvoeren, maar ook om zich te kunnen integreren in onze samenleving. “Als nieuwkomer in België is het niet altijd makkelijk om mensen te leren kennen en om een sociaal leven op te bouwen. De cursus die ik volgde aan de Universiteit van Gent focust vooral op theorie en op de hogeschool krijgen we nu door de coronacrisis ook niet de kans om met Nederlandstaligen samen te studeren en Nederlands te spreken”, zegt hij. “Dankzij het contact met Noor kan ik dat nu toch. We hebben nog niet de kans gehad om elkaar in het echt te ontmoeten, maar hopelijk kan dat binnenkort wel.”

Elkaars fouten verbeteren.

Noor hoorde via haar school over de babbelbuddy’s. Ze vond het een leuk initiatief om nieuwkomers te ondersteunen zodat zij ondanks de coronamaatregelen toch Nederlands kunnen blijven oefenen. Ze meldde zich aan via Tumult en kwam zo in contact met Mehdi. Sindsdien hebben ze regelmatig contact en helpt het chatten hen allebei met hun taal.

“Het leukste aan dit project is dat het voor ons allebei heel waardevol is. Ik help Mehdi met zijn Nederlands en omgekeerd helpt Mehdi mij met Frans. We verbeteren elkaar als we fouten maken in de chat”, vertelt ze. “Daarnaast vind ik het ook een grote meerwaarde dat we niet enkel taal, maar ook stukjes van onze cultuur met elkaar kunnen delen. We wisselen Marokkaanse en Nederlandse liedjes en foto’s uit en komen zo veel over elkaar en over elkaars cultuur te weten. We komen goed overeen dus ik denk dat we buiten het buddyproject ook zeker contact zullen houden!”