Naji en Sameh

Naji en Sameh
Naji en Sameh - Fotografie door ©Shirin Rabi

Sameh oefent elke dag zijn Nederlands om werk te vinden als architect

Sameh vluchtte in 2016 van Palestina naar België, en nadat hij zijn verblijfsdocumenten ontvangt, verhuist hij naar Leuven om werk te zoeken. In Palestina was hij drie jaar aan de slag als architect en zijn diploma architectuur is in België erkend. Omdat zijn Nederlands echter niet goed genoeg is, slaagt hij er niet in om werk te vinden. Het doet Sameh stilaan alle hoop opgeven, tot zijn goede vriend Naji dit inziet en hem te hulp schiet.

Naji en Sameh leerden elkaar in 2016 kennen in het asielcentrum van Namen. Nadat Sameh verblijfsdocumenten krijgt, verhuist hij in januari 2017 naar Leuven. Wanneer Naji iets later ook erkend wordt, volgt hij zijn vriend en vindt hij een appartement op vijf minuten wandelen van Sameh. Ze zien elkaar bijna elke dag.

Naji beslist om twee jaar Nederlands te studeren voordat hij werk wil proberen vinden met zijn diploma Bedrijfsmanagement. Sameh begint meteen met de zoektocht naar werk als architect. Door zijn gebrekkige Nederlands lukt dat echter niet. Hij beslist daarop om taaltesten af te leggen bij VDAB om in aanmerking te komen voor een andere job. Helaas krijgt hij ook daar het deksel op de neus.

Sameh voelt zich moedeloos omdat hij zijn talenten niet kan benutten en terug van nul lijkt te moeten beginnen. Het diploma waar hij zo hard voor studeerde en de werkervaring die hij al opdeed in Palestina, lijken waardeloos. Wanneer de coronacrisis aanbreekt, belandt Sameh in een hele donkere periode. Hij heeft nog amper sociaal contact door de opgelegde maatregelen en geen werk om zijn dagen te vullen.

Kijken naar Ketnet opent nieuwe deuren

Wanneer Naji ziet hoe zwaar het Sameh valt om zijn leven in België helemaal opnieuw op te bouwen, biedt hij hem aan om samen een plan op te stellen om werk te zoeken. Naji spreekt hem moed in en probeert Sameh te overtuigen dat de weg naar zijn droomjob begint bij het beheersen van de taal en het integreren in de cultuur. Samen kijken ze naar Ketnet om Nederlands te leren en vat te krijgen op gebruiken en gewoonten in België. Daardoor vindt Sameh uiteindelijk een job in de Kringloopwinkel en voelt hij zich veel beter. Hij is blij met de kansen die hij krijgt om Nederlands te oefenen met collega’s en klanten. Hij bouwt aan zijn netwerk en oefent elke dag Nederlands met Naji. Zo bouwt hij stilletjes aan opnieuw aan zijn toekomst.
“Veel mensen beseffen niet hoeveel drempels er voor nieuwkomers zijn om een leven op te bouwen en bij te dragen aan de samenleving. Ik ken veel mensen zoals Sameh die willen meedraaien maar meer steun nodig hebben. Niemand heeft ervoor heeft gekozen om in bepaald land geboren te worden”, vertelt Naji.

Hij merkt op dat veel jonge nieuwkomers in zijn omgeving last hebben van allerlei obstakels en hindernissen, terwijl ze boordevol energie zitten om bij te leren en te groeien. “Ik word verdrietig als ik zie hoe sommige mensen over ons praten”, zucht hij. “Nieuwkomers worden enorm geaffecteerd door het slechte beeld dat soms in de media wordt opgehangen. Als je blijft herhalen dat iemand slecht is, kruipt het in zijn hoofd tot hij het zelf bijna gelooft.”

Soms hebben de twee vrienden het gevoel dat hun leven al tien jaar op pauze staat. Wat Vlamingen op hun 18 zijn, zijn zij vandaag nog steeds: in opleiding voor hun toekomst. De weg naar hun droom lijkt nog lang, maar de weg die ze al hebben afgelegd nog langer. Elke dag werken ze hard met één doel voor ogen: de job kunnen uitoefenen waarvoor ze zich in de wieg gelegd voelen. Eén droom is voor hen allebei gelukkig wel al vervuld: een leven in vrijheid en veiligheid, zonder de constante dreiging van bommen boven hun hoofd.