Majed en Helena

Majed droomt van zijn eigen bakkerij

Helena is 30 jaar en woont in Antwerpen. Al sinds ze vier jaar is, danst ze en sinds enkele jaren ook op professioneel niveau.  In december 2017 richtte ze de dansgroep ‘De Dansende Samenleving’ op. De Dansende Samenleving is een werking die iedereen verwelkomt om samen te dansen en communiceren aan de hand van hedendaagse dans. De focus ligt op verbinding en versterking en op het samenbrengen van nieuwkomers en Antwerpenaren.

“Ik heb De Dansende Samenleving opgericht samen met Anne Leemans. Eerst was ik actief bij de organisatie ‘Ons Huis’, waar we verschillende activiteiten deden om nieuwkomers samen te brengen in Antwerpen”, vertelt Helena. Maar de zin om te dansen bleef kriebelen. In 2017 besloot ze dan samen met Anne De Dansende Samenleving op te richten. Ze startten met een eerste workshop. Doen deze bleek aan te slaan, creëerden ze samen hun eerste voorstelling in de zomer. Ze werden uitgenodigd om te dansen op Sfinks Festival, in de Roma, bij Muziek in de Wijk, … “Die zomer hebben we zoveel gedanst op zoveel verschillende plekken”, vertelt Helena, “dat was zalig!”

Majed is ook 30, geboren in Irak en nu al zo’n 5,5 jaar in België. Helena en Majed leerden elkaar kennen tijdens een dansworkshop bij Multitud, die ze allebei volgden. Verschillende mensen van deze workshop zouden uiteindelijk bij De Dansende Samenleving belanden. “Ik zat in het opvangcentrum toen ze op zoek waren naar mensen die graag dansen”, vertelt Majed. “Ik heb me meteen aangemeld en zo kwam ik in eerste instantie bij Mulitud terecht en nadien bij De Dansende Samenleving”.

Vat vol energie

Dansen betekent veel voor Majed. Het is een hobby om blij van te worden en om tegelijk ook al dansend samen te kunnen zijn met vrienden. “Wat ik het meest bewonder aan Majed, is zijn enthousiasme. Hij is altijd aan het lachen, hij houdt ervan om de opwarming te geven en hij heeft gigantisch veel energie!”, vertelt Helena.

Voor Helena is dansen duidelijk meer dan een hobby. “Het is enorm therapeutisch. Je kan even je gedachten uitzetten, je wordt er spontaan blij van. Je kan samenzijn met vrienden, je voelt je sterk, maar kan je ook zwak voelen”, legt ze uit, “Alles kan en alles mag.”

Naast dansen heeft Majed nog vele andere passies. Zijn grote droom is om ooit een bakkerij te kunnen openen. Momenteel volgt hij een bakkersopleiding bij PIVA. “We aten net verse croissantjes met chocolade en rozijnen, zó lekker!”, vertelt Helena