Jaweed en Wali

Jaweed droomt van zijn eigen bedrijf als webdesigner

Jaweed droomt ervan om mensen te kunnen helpen bij het ontwikkelen van betere websites. Het zaadje van deze droom werd geplant via Starterslabo. Starterslabo is een organisatie die startende ondernemers trajecten aanbiedt waar ze hun ondernemingsidee kunnen uittesten in een veilige omgeving. Via het ondernemingsnummer van Starterslabo en onder de vleugels van ervaren ondernemers, krijgen businessideeën van jonge ondernemers een kans. Vandaag, na zes jaar hard werken in België, heeft Jaweed eindelijk zijn eigen bedrijf.

“De sterkte van Jaweed is dat hij alles in huis heeft als webdesigner”, vertelt Wali, “Omdat hij ook een ervaren fotograaf is met skills als productfotograaf, kan hij de website van een klant van A tot Z in orde brengen”.

Ik ben zelf gegroeid, dus laat mijn medemens ook groeien!

Jaweed werd geboren in Afghanistan, net zoals Wali. In Iran volgde hij al van de middelbare school een computerrichting, waarna hij een studie in webdesign bij deed. Een toevallige ontmoeting in de fotografiewinkel bracht Wali en Jaweed samen. Wanneer Wali langsgaat in de winkel waar Jaweed ook een studio blijkt te hebben, raken ze aan de praat en al snel komen ze te weten dat Jaweed op dat moment ook via Starterslabo actief is, gecoacht door één van de collega’s van Wali.

Vanaf dat moment komt Jaweed vaker naar Wali voor raad om zijn bedrijf op te starten. In Starterslabo worden de lessen namelijk volledig in het Nederlands gegeven waardoor Jaweed door de taalachterstand soms niet alles even goed begrijpt. Wali, die in zijn moedertaal bepaalde dingen opnieuw uitlegt, brengt Jaweed veel verduidelijking. Wali: “Als je ondernemingshonger hebt, denk je automatisch: ‘Hoe kan ik het goed doen voor mezelf én voor anderen?’ Dit komt verder uit de logica: ik ben zelf gegroeid, laat mijn medemens ook groeien.”

Win-win situatie

Maar ook Wali leert veel van Jaweed. Jaweed ontwierp de website voor Wali’s eigen onderneming. “Het is een absolute win-win situatie”, vertelt Jaweed. “Hij helpt me bij mijn businessplan en ik help Wali bij het opzetten en onderhouden van zijn website. Jaweed daagt me uit in mijn werk, waardoor elke ontmoeting ook een persoonlijke groei is voor mijzelf. Omdat je het goed wil doen, moet je constant pingpongen om optimaal van elkaar te kunnen leren. Van het doorzettingsvermogen van Jaweed sta ik steeds te kijken. Opgeven staat niet in zijn woordenboek. Hij kan met zoveel passie vertellen over zijn websites en waarom ze belangrijk zijn voor mensen. Die drijfkracht is de voornaamste reden waarom we zo goed kunnen samenwerken.”

“Wat ik het meest bewonder aan Wali, is zijn ondernemingsgeest”, vervolgt Jaweed. “Hij heeft een open mind en is heel sterk in economische analyses, hij begrijpt perfect hoe alles in elkaar zit. Door hem heb ik echt de motivatie gevonden om mijn traject verder te zetten. Soms waren er moeilijke periodes, door Corona bijvoorbeeld. Maar telkens als ik Wali sprak, vond ik weer de moed om verder te zetten.”

“Vluchteling zijn is ook een beetje ondernemen, het heeft met vallen en opstaan te maken”, besluit Wali het gesprek. “Je moet de ondernemer zijn van je eigen leven. Niet bij de pakken blijven zitten, maar het heft in eigen handen nemen.”