Argos

Argos zet zich in voor vluchtelingen in Willebroek

Vluchtelingen kunnen voor een enorme verscheidenheid aan hulpvragen bij Argos terecht. De werking draait volledig op vrijwilligers, die op regelmatige basis de krachten bundelen. Alle vrijwilligers bij Argos zijn zonder twijfel stuk voor stuk en elk op hun eigen manier Geluksbrengers!

Argos ontstond als een organisatie die voornamelijk hulp bood aan mensen zonder papieren in regio Willebroek. Sinds een tijdje is er een nieuw bestuur en is de focus verbreedt. Niet enkel mensen zonder papieren, maar alle mensen die het moeilijk hebben kunnen bij Argos aankloppen voor hulp, ook mensen die al papieren hebben of mensen zonder migratieachtergrond. Op die manier krijgen vluchtelingen ook de kans om hun netwerk uit te bereiken, hetgeen belangrijk is bij het verkrijgen van papieren bijvoorbeeld.

De zaken waar Argos zich mee bezig houdt zijn enorm uiteenlopend. Ze zorgen voor financiële ondersteuning, huisvesting, advocaten zoeken, schoolgeld betalen, kledij, eten, voedselbedeling in samenwerking met het OCMW, ontmoetingen organiseren, brieven vertalen, netwerk sturing, sociale kruidenier en nog veel meer.

“Het geeft echt een enorme voldoening dat je mensen kan helpen”, getuigt Rosa, vrijwilliger bij Argos die al van 8uur ’s ochtends op post staat om de voedselbedeling in goede banen te leiden. “Zeker als je ziet dat door corona zoveel mensen in nood verkeren.”

Argos is gehuisvest in het klooster, de zusters zorgen voor een maandelijkse donatie. Daarnaast financiert Argos zijn activiteiten met het verkopen van kerstkaartjes, confituur en andere zaken. Ze staan op de braderie en verkopen gerechten uit heel de wereld. Dankzij de volgehouden inzet van alle vrijwilligers om deze zaken te organiseren blijft er budget om onze activiteiten voor mensen in nood in Willebroek te organiseren. Er is veel diversiteit binnen de groep van ongeveer 40 vrijwilligers en iedereen draagt op zijn eigen manier zijn steentje bij.

“Het mooiste aan Argos vind ik de warme contacten”, vertelt Geert, vrijwilliger en bestuurslid. “Het doet goed om mensen te kunnen helpen en het ontroert me als we echt een verschil kunnen maken. Er is een grote samenhorigheid tussen zowel de mensen als de vrijwilligers. De culturen zijn verreikend en het is leuk om recepten uit te wisselen. Overal zijn mensen op de vlucht, maar het zijn allemaal mensen en daar gaat het uiteindelijk om. Iedereen heeft recht op een warme plek.”