Ahmad en Chris

Ahmad en Chris
Ahmad en Chris - Fotografie door ©Shirin Rabi

Ahmad werkt aan een boek over zijn tocht (van Afghanistan) naar België.

De 20-jarige student Ahmad vluchtte samen met zijn vader uit Afghanistan toen hij negen jaar was. Het was lange tijd zijn droom om een boek te schrijven over deze tweejarige tocht en hoe dit hem als persoon gevormd heeft. Intussen werkt hij samen met Chris al een jaar aan zijn boek dat deze zomer uitkomt.

Het idee voor het boek ontstond in 2012, toen Ahmad zijn vlucht uitbeelde met een toneelstuk. Sindsdien kreeg hij vaker de vraag om over zijn ervaringen te vertellen. Omdat hij merkte dat mensen naar zijn verhaal wilden luisteren, ontstond de droom om een boek te schrijven. Tijdens de zomervakantie van 2018 schreef hij al zijn herinneringen aan zijn zware tocht neer. Ahmad wilde daarmee niet enkel zijn eigen verhaal vertellen, maar ook een stem geven aan heel veel andere vluchtelingen die niet gehoord worden, zodat er meer begrip voor vluchtelingen kan ontstaan.

“Denk maar aan iedereen die gestorven is, terug is moeten keren of gewoon nooit de kans heeft gekregen om te kunnen vluchten. Ik wil dat ook zij gehoord worden want overal zijn er verhalen gelijkaardig aan het mijne”, vertelt hij daarover. “Ik merk dat er hier veel vooroordelen zijn naar vluchtelingen en migranten toe. Veel mensen denken dat zij enkel komen om te profiteren, maar dat is niet zo. Dat wil ik duidelijk maken. En ik wil dat vooral jongeren mijn verhaal lezen.”

De moeilijke zoektocht naar een uitgever

Het was moelijk om een uitgeverij te vinden die interesse had in zijn verhaal. Toch wilde Ahmad niet van opgeven weten. Hij besliste zijn verhaal als e-book op social media te publiceren. Toen één van zijn leerkrachten dit ontdekte, bracht hij Ahmad in contact met Chris.

Chris geeft via een vzw meertalige kinderboeken uit. Ze richtte de organisatie op nadat ze 30 jaar in het bedrijfsleven had gestaan en er zingeving miste. Op de vraag van Ahmad om hem te helpen zijn verhaal uit te brengen, reageerde ze meteen enthousiast. “Ik vind het geweldig, ook omdat ik het, net zoals Ahmad, belangrijk vind om het draagvlak voor migranten te vergroten en vooroordelen te ontkrachten”, vertelt ze.

Vanuit het werk met haar VZW wil Chris ook speciale aandacht geven aan Ahmads moedertaal. “Het is een belangrijk onderdeel van wie hij is”, legt ze uit. “Onderweg kwam hij als kind vele talen tegen, en vandaag is hij perfect Nederlandstalig. Mensen vergeten vaak de inspanningen die nieuwkomers moeten doen om zich een compleet vreemde taal eigen te maken.”

Als alles goed gaat, komt het boek uit in augustus bij vzw nik-nak, vlak voor het de start van het nieuwe schooljaar.