Abdullah en Farman

Abdullah en Farman
Abdullah en Farman - Fotografie door ©Shirin Rabi

Abdullah zoekt zijn weg in het Belgische schoolsysteem om tuinarchitect te worden

De 21-jarige Syrische Abdullah zit in zijn zesde jaar tuinbouw en wil nog een zevende jaar bijdoen. Dat is een cruciale stap om zijn droom waar te kunnen maken. Hij wil namelijk een bachelor tuinarchitectuur halen zodat hij tuinarchitect kan worden. Hoewel het nu goed gaat op school, was het een moeilijke zoektocht toen hij hier zes jaar geleden aankwam. Dankzij de hulp van zijn begeleider Farman vond hij gelukkig een richting die bij echt hem past.

“Ik moest Syrië ontvluchten toen ik 15 jaar oud was omdat ik ervan verdacht werd mij negatief te hebben uitgelaten over de president waardoor mijn leven in gevaar kwam”, zegt Abdullah. “Mijn vader stelde voor dat ik naar België zou reizen omdat hier een tante van mij woonde. Zo gebeurde het dat ik na een levensgevaarlijke tocht via Libanon, Turkije en Griekenland drie maanden later aankwam in België.”
Omdat Abdullah in België aankomt als minderjarige vluchteling, komt hij terecht in een Lokaal Opvang Initiatief (LOI) in Leuven. Daar leert hij Farman kennen die er werkt als opvoeder. Farman is 33 en vluchtte in 2012 uit Iraaks Koerdistan. Het klikte meteen tussen de twee.

“Farman is een bijzonder vriendelijke man. We babbelden veel. Ik vertelde hem over mijn nonkel in Syrië die een appelsienenboerderij had waar ik zo graag hielp toen ik jong was”, vertelt Abdullah. “Voordien kreeg mijn nonkel veel hulp van zijn zoon, maar toen die omkwam in de oorlog nam ik die taak op mij.”
In de LOI vindt Abdullah zijn draai, maar op school gaat het na enkele maanden moeilijker. Hij was gestart in een TSO-richting maar zat er niet op zijn plaats. En daar leden zijn punten onder. Toen Abdullah bij Farman om raad ging, deed die hem inzien dat een andere richting misschien beter bij hem zou passen. Door de verschillen in het onderwijssysteem, waren er heel wat mogelijkheden in België waar Abdullah nog niets van afwist.

“In het Midden-Oosten bestaan er eigenlijk maar twee studierichtingen: literatuur of exacte wetenschappen. Maar in België behoren beide richtingen tot het ASO, legt Farman uit. En daar houden de verschillen niet op. “Bij ons worden de richtingen die hier in het BSO worden gegeven overgedragen van vader op zoon of kennissen. Men gaat er niet voor naar school, je leert het in de praktijk want daar heb je meer aan dan in de schoolbanken de theorie erover leren.”

Farman legde Abdullah uit dat hij in België keuze had uit allerlei BSO-richtingen en dat hij bij zijn keuze rekening moest houden met zijn interesses maar ook met knelpuntberoepen. Dit zou hem namelijk helpen om sneller werk te vinden. Door deze nieuwe informatie besliste Abdullah om van TSO over te stappen naar de richting tuinbouw en groenvoorziening.

“Altijd als ik terugdacht aan het werk op de boerderij van mijn nonkel kreeg ik heimwee, tot Farman me deed inzien dat ik ook landbouw kon studeren op school”, glimlacht Abdullah. “De nieuwe richting ligt me veel beter en het gaat heel vlot met mijn studies. Ik zit nu in het zesde en wil graag een zevende jaar doen om nadien aan de hogeschool te kunnen beginnen. Mijn droom is om tuinarchitect worden en om die bachelor te kunnen doen is een zevende jaar vereist. Nu ik de juiste richting heb gevonden, ben ik vastberaden om alles op alles te zetten om deze droom te doen uitkomen!”